Intro til Homebrew

‘Brew’

Homebrew er kernen i vores setup og er et værktøj til at at installere andre værktøjer med. Nogen vil genkende lignende systemer fra Linux (eks. apt, yum eller pacman). For at komme i gang med brew, skal man et smut forbi deres hjemmeside hvor de fortæller os hvad vi skal gøre for at installere. For nuværende er den nemmeste metode til at installere, at køre følgende kommando I terminalen: 
'/usr/bin/ruby -e "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)"'

Det der sker, når man afvikler den kommando er at den downloader installationsprogrammet og kører det i terminalen med det samme. Når brew er installeret er man klar til at installere yderligere termialprogrammer.

Installering, udsøgning og opdatering af programmer

Installer med brew install app-navn. Eks. brew install youtube-dl.

Søg i alle de programmer du kan installere med brew search del-af-app-navn. Eks. brew search youtu, som bl.a. vil finde youtube-dl.

Opdater med brew upgrade app-navn. Eks. brew upgrade youtube-dl. Opdater alle programmer installeret med brew med brew upgrade.

Husholdning

Med Homebrew følger dog en lille smule “husholdning”, for ligesom værktøjerne fra Linux, skal selve pakkehåndteringssystemet vedligeholdes. Og med Homebrew gøres dette nemmest med brew update; brew cleanup, som først opdaterer brew og dernæst renser ud i cache ol.


‘Cask’

Caskroom er en udvidelse til Homebrew, hvorfra man kan hente og installer over 3000 af de apps, du normalt skal ud på en internettet for at finde.For at komme i gang med caskroom, skal man køre følgende cask-kommando:

'brew tap caskroom/cask'

Dette åbner ret beset bare op for et ekstra repositorie man kan hente apps fra (caskroom). Når der er åbnet for cask’s tap er man klar til at installere løs.

Installering, udsøgning og opdatering af programmer

Installer med brew cask install app-navn. Eks. brew cask install wireshark.

Søg blandt casks med brew cask search del-af-app-navn. Eks. brew cask search wireshark.

Apps installeret med Caskroom bruger typisk den opdateringsfunktion, der er indbygget i den enkelt app. Har app’en ikke en opdateringsfunktion selv, kan man afinstallere og efterfølgende installere en ny version fra Caskroom. Eks. brew cask uninstall --force wireshark && brew cask install wireshark.


‘MAS’

20161029_mas-cliMas-cli er tredje og sidste ben i vores mål om terminal-app-installerings-nirvana. Mas-cli fjerner nemlig behovet for at åbne Mac App Store for at installere og opdatere dine apps derfra. Desværre skal du have hentet programmet tidligere4, men det behøver du trods alt kun gøre een gang.

installering, søgning og opdatering af programmer

Installering og opdatering med mas er lidt mere omstændigt, derfor er rækkefølgen også lidt omvendt her. Tricket er nemlig at man bruger et unikt tal til at installere med – og det tal stammer fra en søgning. Derfor søger man typisk først efter en app, kopierer tallet ud for app’en man vil installere og der efter installerer. Så derfor:

Søg i hele Mac App Store med mas search del-af-app-navn. Eks. mas search Number. Noter herfra tallet.

Installer med mas install tal-fra-før. Eks. mas install 409203825 (for at installere Numbers).

Opdater en enkelt app med mas upgrade 409203825 og opdater alle med mas upgrade. (Pro tip: Se alle apps, med updates klar, med mas outdated.)


Bonus

Selvom vi med ovenstående kan installere programmer til kommandolinien, fra internettet og fra Mac App Store, slipper vi endnu ikke helt for grafiske installere. Opdatering af macOS kan nemlig ikke ske via ovenstående. Men det er der heldigvis råd for, for der kommer Apple os rent faktisk til undsætning. Så med nedenstående kommando, kan du også køre en opdatering af macOS fra terminalen med sudo softwareupdate -i -a.

Så med den lille krølle, kan man lave en fuld softwareopdatering med blot én linie i terminalen:

sudo softwareupdate -i -a; brew update; brew upgrade; brew cleanup; mas upgrade

God fornøjelse! 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s